ירושלים - המינהל הקהילתי

המינהל הקהילתי "לב העיר" בירושלים

המינהל הקהילתי בירושלים הינו מבנה קהילתי אשר באמצעותו יכולים תושבי השכונה ונציגיהם הנבחרים לקחת על עצמם אחריות לניהול ענייני הקהילה ולהיות , למעשה , שותפים בניהול העיר. המינהלת השכונתית הינה גוף המורכב מנציגים נבחרים של תושבי השכונה ומן האחראים על מוסדות ציבוריים (בית ספר , מרפאה ...) המשרתים את האוכלוסייה המקומית. ביחד הם מקדישים מזמנם לפתרון בעיות שכונתיות , ולעיתים אף נוקטים יוזמות אשר רק ציבור מסור ואיכפתי יכול לבצען. כוחה של המינהלת השכונתית נובע מתוך תושבי הקהילה. הם הנושאים באחריות המשותפת וקובעים את דרכה של הקהילה : פלורליזם או אחידות , שמירה על צביון השכונה או שינוי אופייה וכדומה. הנבחרים ואנשי המקצוע חייבים בדין וחשבון לחברי הקהילה על פעולתם ומימוש הערכים אשר לשמם הוקמה המינהלת השכונתית. מן הניסיון עולה כי שיתוף התושבים בתהליך קבלת ההחלטות גדל באופן משמעותי ובמקביל גדל גם מספר התושבים המוכנים להשקיע מזמנם ומרצם לטובת השכונה והקהילה.

אחד מן החברים המובילים בתנועת לאו"ר הוא אורי עמדי. על פי הערכים והעקרונות של לאו"ר ובעיקר – מודל הקהילה , הקים אורי את מינהלת רובע "לב העיר" בירושלים הכולל את שכונות ה"נחלאות" , שוק "מחנה יהודה" והאזורים המסחריים בסביבתם. רובע זה סבל בשנות ה-80 של המאה ה-20 מנטישה של אוכלוסייה והזנחה סביבתית גדולה. קהילה זו מורכבת מאוכלוסייה דתית , חרדית וחילונית , צעירים וקשישים , ותיקים ועולים , אשכנזים ובני עדות המזרח , סטודנטים ועובדים יהודים וערבים הפועלים כולם במרחב גאוגרפי מוגדר. פעולתו של אורי הייתה בניגוד לדעתו של ראש עיריית ירושלים דאז , טדי קולק , אשר טען כי הרס המרכז הישן הינו תהליך טבעי בכל העולם. כמו כן לא האמין טדי קולק שסוחרי השוק יסכימו לשתף פעולה עם המימסד. בסיום הפעולה , שנמשכה שנים רבות הפך שוק מחנה-יהודה למקום חדש ואטרקטיבי ו"לב העיר" , בעיקר שכונות הנחלאות , הפך מוקד משיכה לאוכלוסייה חדשה ולתיירות.

הערכים הבסיסיים עליהם בנוי המינהל הקהילתי "לב העיר" הם עקרונות לאו"ר : שייכות האזרח לקהילה , שותפות באחריות ובהמשכיות , עצמאות ותחרות בין יחידים תוך נשיאה משותפת באחריות הקהילתית.

על פעולותיו זכה אורי להכרה והוקרה מצד גורמים שונים ברמה המקומית , הארצית והבינלאומית.

בשנת 1998 קיבל אורי את "פרס הקרן לירושלים לעידוד הסובלנות וערכי הדמוקרטיה על שם מרתה". ועד שוק מחנה יהודה, בין מציגי מועמדותו של עמדי, נימק את בקשתו לוועדה בין השאר בעובדה שהמועמד "משלב את האיזון בין מסורת שורשית להסתכלות מפוכחת על המציאות, בין אינטואיציה מחודדת לניתוח ריאליסטי של המציאות, בין אידיאולוגיה ערכית לגישה אופרטיבית לפתרון בעיות". בנימוקי ועדת הפרס נאמר בין השאר : עמדי,  מנהל המינהל מזה 14 שנים, החל את פעילותו הציבורית במרכז העיר במסגרת תהליך ארגונו מחדש של שוק מחנה יהודה.  הוא ליווה והדריך את מנהיגיו בהפיכתו של השוק מוותיק למודרני ואף הוביל לבחירות דמוקרטיות של ועד סוחרים. במקביל לפועלו בקרב אוכלוסיית השוק, התמסר עמדי להקמת המנהל הקהילתי במרכז העיר. הוא פעל לעריכתה של מערכת בחירות מסודרת בשכונה, מערכת ששמשה דגם עירוני לבחירות דמוקרטיות ומעורבות קהילתית. בתפיסת עולמו ובאופיו מייצג עמדי ומיישם חכמה ורגישות היודעות לגשר על קטבים ופערים בין חדש וישן, ותיקים ועולים, דתיים וחילונים, אשכנזים ומזרחיים, ערבים ויהודים ועוד. יכולת זו באה לביטוי בצורת ניהולו את המינהל הקהילתי ומקרינה על סביבותיה.

בשנת 2005 קיבל אורי את "פרס הנס ויינר" הניתן , ע"י משפחת ויינר משבדיה , עבור הישגים יוצאי דופן בקידומה , פיתוחה ותרומה לביטחונה של מדינת ישראל , במיוחד בתחומי המדע , הביטחון והתרבות. ועדת הפרס החליטה שהעבודה החשאית שאורי עמדי עשה למען ירושלים - לא יכולה עוד להישאר בגדר סוד וכי הוא נכס משמעותי בעיר. עמדי הוגדר בין היתר, אחת הדמויות המשפיעות ביותר על ירושלים במאה השנים האחרונות. הסיבה: הוא מוביל דרך של מעורבות חברתית וסיוע קהילתי. אורי הקים בשכונה מרכז מורשת שמטרתו שימור המורשת התרבותית העשירה של שכונות "לב העיר" בירושלים.

ביום העצמאות ה-59 למדינת ישראל , בשנת תשס"ז , 2007 , אשר עמד בסימן "40 שנה לאיחודה מחדש של ירושלים" , נבחר אורי עמדי להיות בין מדליקי המשואות בטקס המרכזי בהר הרצל הפותח את אירועי החג. ועדת הבחירה למדליקי המשואות ציינה כי הוביל תהליכים חברתיים בשכונות , פעל לקידומם של "ילדי הסלים" (ילדים ערבים משכונות מזרח העיר אשר עובדים בשוק מחנה-יהודה במקום להיות במערכת החינוך) , ותרם לשימור שכונות הנחלאות. 
בדבריו בטקס הדגיש אורי את הקהילות הפעילות אשר מנוהלות באחריות ובשותפות על ידי תושביהן. המשואה הודלקה "לכבוד התאמתו של כל תכנון עירוני לאופיים ולצרכיהם היחודיים של התושבים והקהילה". 

החל מסיום תפקידו במינהל הקהילתי (2012) עוסק אורי עמדי בהעברת סדנאות והרצאות , לאנשי צבא מנהלי חברות ואנשי חינוך , בנושא  "הובלת שינוי" תוך התבססות על המודל שפיתח ויישם ברובע "לב העיר" בירושלים. בנוסף התבקש לסייע בשיקום ופיתוח אזור "שוק הכרמל" בתל-אביב.